Midwinter

Blog Midwinter, 21 dec 2018

Vanuit het donker en de kou, keert het Licht en de hoop terug.
Dat het Licht in je hart oneindig mag groeien,
Haar zegeningen je hart mogen vervullen van blijdschap.
Alle dagen van je leven!

Dat deze wintersolstitium en het draaien van het wiel,
jou veel liefde, vrede en voorspoed mogen brengen in het komende jaar.

 


Midwinter valt op de kortste dag, wanneer de nacht op zijn langst is. De zon staat loodrecht boven de steenbokskeerkring en hij lijkt een paar dagen stil te staan. Na Midwinter zullen de nachten weer korter worden en de dagen langer.

Vele volkeren vierden groot feest rond het wintersolstitium oftewel de winterzonnewende. Vaak duurde dat feest meerdere dagen. Het Germaanse feest (Joel) duurt twaalf dagen. Vroeger begonnen deze 'Twaalf dagen' op de eerste volle maan na het solstitium. Nog steeds wordt Joel op sommige plekken geviert. In sommige delen van Scandinavië. Maar ook in Noord-Duitsland wordt van 26 december tot 6 januari Zwölften gevierd. In Nederland kennen wij de Joeltijd als 'De Twaalf dagen' en werd 26 december geteld als eerste dag na kerstmis en eindigde de Joeltijd op 6 januari. Zo ook in Engeland waar men de 'Twelve Days' vierde.

Toch merk je dat er ook nu steeds meer behoefte is aan dit mooie feest van stilstaan, bezinning en om vol vreugde en hoop de zon weer welkom te heten in ons leven. Overal zie je mooie initiatieven ontstaan zoals Midwinterlichtjeswandeltochten en het samenkomen bij Midwintervuren.

Het woord Joel betekent draaien of wiel. De achterliggende gedachte is dat de zon die enkele dagen op hetzelfde punt is gebleven, na de wintersolstitium weer in beweging komt.
Bij deze viering staat de strijd tussen het donker en het licht centraal. Een mooi gebruik wat nog afstamt van deze oude feesten zijn de kerstlichtjes in de kerstboom. Lichtjes werden vroeger tijdens de midwinterfeesten gebrand om de zon 'aan te sporen' om na haar stilstand weer langer te schijnen.

Midwinter en de dagen erna zijn een mooi moment om stil te staan bij je wensen voor het aankomende nieuwe jaar. Een traditie die in vele culturen nog steeds gedaan wordt is het reinigen van je huis. Je kunt deze dagen bij uitstek gebruiken om het volgende mooie ritueel uit te voeren. Neem als intentie een positieve wens voor het nieuwe jaar in gedachten bij het aansteken van de Palo Santo, Salie of Wierook.

Probeer wanneer je de smudge of Palo Santo aansteekt aan iets positiefs te denken en wacht tot hij brandt. Blaas daarna het vlammetje zachtjes uit en laat de smudge of het heilig hout roken. Laat een schaaltje de as opvangen. Gebruik je hand om de rook over je lichaam te sturen. Begin bij je voeten en ga langzaam naar je hoofd en vervolgens weer naar beneden om bij je voeten te eindigen. Visualiseer je hoe alle negatieve energie verdwijnt.
-Je kunt ook de ruimte of je woning reinigen met de rook. Begin dan bovenin en ga door alle kamers en en langs alle hoeken. Eindig beneden bij een open achter- of voordeur om alle negatieve energie eruit te laten.

-Voor het reinigen van je edelstenen kun je met de edelstenen door de rook gaan, of met de Smudge of Palo Santo langzaam langs de stenen gaan. Je kunt met je handen zachtjes de rook wapperen en sturen naar de gewenste plek.

Geniet van dit fijne, ontspannende reinigingsritueel en deze magische tijd!

 

 

 

© 2018 - 2023 De Edelstenenfee | sitemap | rss